Økonomisk og miljøvennlig kjørestil

Hvordan kan du kjøre mer økonomisk og miljøvennlig?

 

 

Privatbilisme og miljø

 

Det er ingen hemmelighet at vi står overfor store utfordringer i forhold til å begrense klima- og miljøfiendtlige utslipp.

 

I Norge nærmer vi oss 2,5 millioner personbiler, noen kjører mer enn andre, men likevel er årlig gjennomsnittlig kjørelengde over 13000 kilometer for hver personbil.

 

Gjennomsnittsalderen for personbiler i Norge er omtrent 10 år, og det betyr at den nyeste teknologien som gir lavere forbruk ikke påvirker utslippene i like stor grad som kjørestil. Nyere biler forurenser mindre enn eldre biler.

 

 

Du bør vurdere om bil er nødvendig som fremkomstmiddel ved små turer der du kan velge en mer miljøvennlig, og gjerne sunnere, måte å komme frem på.

 

 

Økonomisk kjøring skal du lære på trafikkskolen, men her er uansett noen tips som du kan ta med på veien:

 

 

  • Bruk førstegir kun til å komme i gang og bruk andre gir med en gang motoren klarer det.
  • Hopp over et gir under akselerasjon i nedoverbakke, i stedet for å gire fra andre til tredje og så til fjerde - gå direkte fra andregir til fjerdegir.
  • Å kjøre på høyest mulig gir vil resultere i lavere forbruk.
  • Unngå å akselerere i motbakke, planlegg kjøringen din. Ser du at du nærmer deg en motbakke, møt bakken med tilstrekkelig gass til at du klarer å opprettholde farten opp hele bakken.
  • Unngå unødvendige akselerasjoner, hold god avstand til den som kjører foran. Da får du bedre oversikt over trafikkbildet og kan dermed planlegge kjøringen slik at det blir færre unødvendige stopp
  • Bruk motorbrems, la bilen trille på giret i nedoverbakke, ikke ta inn kløtsjen da dette øker forbruket
  • La også bilen trille på giret inn mot kryss og rundkjøringer.
  • Den viktigste faktoren som påvirker kjøringen din er å planlegge trafikkbildet lenger fremme. Hvis du klarer å opprettholde flyten og samtidig kjøre sikkert gir dette størst gevinst i forhold til å spare drivstoff

 

Følger du disse rådene kan du i tillegg til å spare miljøet også spare noen kroner på drivstoff.

 

Med en gjennomsnittlig kjørelengde på 15000 kilometer i året kan du spare opp mot kr. 3.000,- i året.

 

 

 

Her er en video som illustrerer flyt i lyskryss: