Rygging og parkering

Kan du lukeparkering? Her viser vi hvordan du skal parkere, og hva du bør øve på.

Vi bulker i gjennomsnitt 55 000 ganger i året på grunn av rygging. Mesteparten av disse ulykkene er heldigvis bare materielle skader, men noen ganger går det skikkelig galt når man skal rygge.

God observasjon og riktig sittestilling er viktig, og er du usikker på om det er klart bak bilen skal du faktisk gå ut og forsikre deg om at det er klart.

Ta det med ro når du skal parkere, kjøreturen er tross alt over. Om du parkerer fort kommer du deg ikke så mye raskere ut av bilen uansett – det er snakk om sekunder.

Og når du skal ut av parkeringsplassen har ikke en gang kjøreturen begynt. Ta det med ro, og se deg for.

 

Så enkelt er det!

 

Kjør forbi sidespeilet

Her er to gode tips for å mestre lukeparkeringen:

1) Kjør bilen din så frem langt at sidespeilet på din bil passerer sidespeilet på den bilen du skal parkere inn bak.

2) Rygg sakte og drei rattet mot den siden du skal parkere, altså høyre. Når bilen du så i høyre sidespeil dukker opp i venstre sidespeil, skal du begynne å dreie rattet rolig mot venstre samtidig som du rygger sakte inn mot luken.

Mange synes det er en utfordring å vurdere om luken er stor nok til bilen, og da velger man gjerne ikke å parkere på denne måten. Den eneste måten å bli helt sikker på at det er plass til bilen er faktisk å stanse og gå ut for å se selv.

Om luken er stor nok må man likevel beherske svingteknikk og blikkbruk for å parkere trygt og effektivt.

Utfordringen er ofte at farten på bilen og hastigheten du skal svinge rattet, ikke er helt i takt med hverandre. Her er det bare en ting som gjelder – øvelse gjør mester.

Om man ikke ønsker å ta utfordringen med å parkere, så finnes det i dag biler som gjør dette selv! Såkalt automatisk parkeringsassistent.

Se video under:

 

Hva kan vi gjøre for å redusere ulykker ved rygging? Undersøkelser viser at regulert parkering i noen tilfeller øker risikoen for ulykker, som når parkeringsplassene er oppstilt diagonalt og ikke parallelt.

Selv kan vi gjøre mye for sikkerheten når vi rygger, først og fremst ved å bruke litt tid på selve ryggingen – og ikke stresse!

25 prosent flere ulykker

Mange ulykker skjer nok når vi er litt stresset, tall fra skademeldinger viser at det er 25 prosent flere ulykker med rygging i desember enn i perioden oktober-november. Julehandelen og førjulstiden gjør sitt til at mange blir uoppmerksomme og rygger inn i parkerte biler eller treffer veggen i parkeringshuset.

Hvis man mener at forsikringen på bilen er urimelig dyr kan det være på grunn av at vi til sammen fikk utbetalt på erstatningssum over en halv milliard kroner i 2012 – for ryggeulykker alene. Det viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Dermed finnes det ingen gode argumenter for å slurve med teknikken når man skal parkere!

Det å parkere bilen riktig på parkeringsplassen vil også redusere sjansen for å få parkeringsbulker. Dette er bulker fra andre som ubetenksomt åpner dørene på bilen. Det er både hensynsfullt og sympatisk å parkere bilen midt på parkeringsplassen.

Om man velger å rygge inn og kjøre ut, eller kjøre inn og rygge ut er avhengig av tilgjengelig plass og hvor godt utsyn bakover man har fra førersetet.

Her viser vi to forskjellige løsninger på å parkere bilen, både med tanke på hva som er praktisk og hva som gir lavere risiko.

Rygge inn på parkeringsplass

Parkere med fronten inn – må rygge ut

Å parkere med fronten inn kan gi noen fordeler:

- Det kan være enklere å laste inn bagasje bak i bilen, spesielt hvis det er en vegg du må parkere inntil

- Det kan være enklere og mer effektivt å kjøre rett inn enn å måtte rygge inn mellom to parkerte biler

Det kan også gi noen ulemper:

- Når du skal ut igjen må du rygge, og sikten bakover kan være svært redusert

- Du har alltid vikeplikt når du rygger, og er det mye trafikk når du skal ut kan dette øke risikoen

- Det kan være vanskelig å beregne avstanden fra bilens fremre hjørner og parkerte biler ved siden av parkeringsplassen

Rygge inn - kjøre ut

Å rygge inn kan gi noen fordeler:

- Du skal rygge inn på en tom oppstillingsplass, dette gir lavere risiko enn å rygge ut i en trafikkert gate eller parkeringsplass

- På de fleste biler har du god oversikt over sidene på bilen i sidespeilene og det er enkelt å vurdere avstanden i sideretningen

- Når du skal kjøre ut står bilen med fronten «riktig vei» og du vil ha bedre oversikt

Det kan også gi noen ulemper:

- Sikten bakover er redusert, og du må være oppmerksom på store og små mennesker som kan være skjult der du skal rygge inn.

 

Kjøre inn på parkeringsplassen

 

En treningssak

Uansett hvilken løsning man velger vil det å trene på både å rygge inn eller å kjøre med fronten inn gjøre deg bedre til å parkere bilen.

Du vil se flere muligheter og kunne parkere både mer effektivt, og tryggere, i fremtiden.

 

Dette må du trene på, da er du bedre rustet til førerprøven og parkeringen din blir tryggere!

 

Trafikkreglene § 11. Rygging og vending

1. Den som rygger eller vender, har vikeplikt for annen trafikant. Er utsikten ikke tilstrekkelig, må det ikke foretas rygging eller vending uten at en annen passer på eller fører ved selvsyn har forvisset seg om at det ikke kan oppstå fare eller skade.

 

Dette kan bare tolkes slik at du alltid skal vite om det er klart når du skal rygge. Er det den minste tvil bør du selv gå ut og se etter om det er klart.

Uansett skal du rygge sakte, slik at du minimerer risikoen for at det skal oppstå skade eller være farlig når du rygger.